skip to Main Content
Fishmadman Nyhedsbrev

Hej fluefisker og velkommen til endnu et Fishmadman nyhedsbrev.
Denne gang er vi stolte af at kunne præsentere noget ganske unikt.

  • Vi tog os tid til at indsamle fotos og oplysninger om de fødeemner atlanterhavslaks spiser på åbent hav.
  • Læs om Native Fish Society – Organisationen som arbejdet for at beskytte den vilde steelhead.
  • Vores Frances Fly projektet er i sin indledende fase – Se de dværg-agtige versioner af dette fantastiske rejemønster.
  •  Se vores NYE side om rør og hvordan du bruger dem i din fluebinding.

Tørflue hilsen fra Per & Jesper

Hvad spiser laks i havet?

Sea fishing for salmon

Fluefiskeri efter laks er til en vis grad stadig en gåde – Lystfiskere vil bruge utallige timer på, at fiske til tilsyneladende uinteresserede fisk, der har forladt et grådigt a la carte liv på havet for at vende tilbage til deres fødested, uden at have brug for eller ønske om næring.
Pludselig – og uden nogen fornuftig forklaring – stiger fisken fra bunden for at få fat i din lille flue.

Er det sult, hukommelse om fødevarer eller bare frustration, der udløser denne irrationelle begivenhed? Vi kan ikke rigtig forklare det, men fiskens adfærd har ganske sikkert at gøre med de byttedyr, laks har jaget i millioner af år.

Følg med os til havs for at se hvad der er på menukortet hos fiskenes mest krævende og frustrerende gastronomer.
Sjældent set billeder …

Sjældent sete dyr

Det har været en øjenåbner for os at afdække oplysninger om laksens spiseadfærd til søs – og vi håber du vil være lige så underholdt, når du ser billeder af disse sjældent sete dyr.

Laks er opportunist

En gennemgående fællesnævner i alle rapporter og vidensbyrd, vi har læst om laksens spisevaner -er at atlanterhavslaks er opportunistiske jægere, det spiser den mad, der er tilgængelig på et givet sted og tidspunkt.

salmon eat squid

Gonatus fabricii eller Boreoatlantic gonate blæksprutte. Findes i det nordlige Atlanterhav fra Canada til Barentshavet.
Foto Claude Nozères, World Register Of Marine Species.

Salmon eat Sand eel lancer tobis

Rejer er populære fødeemner for laks – men fisk var den vigtigste kilde til protein

En undersøgelse, udført af forskere i Nordatlanten viste at; størstedelen af føden i vægt var fisk – men rejer kunne faktisk tegne sig for 95% af fødeemner – i antal.

salmon eat small codI de kystnære farvande ved Newfoundland, spiste laks hovedsageligt sild, lodde og tobis, mens laksen i Labrador, havde  unge torsk som en vigtig del af kosten.

Gadus morhua. Almindeligt navn: Torsk

Her en trio af meget små torsk
Foto Claude Nozères, World Register Of Marine Species.

Native Fish Society - Steelheaden`s redningsmand

I årene med fluefiskeri, har jeg og Per Fischer, mødt nogle dedikerede mennesker, der arbejder for bevarelse af fisk og fiskevande. Tom Derry fra Oregon, er en af disse mennesker. Tom er direktør for en privat fond, der arbejder for at genoprette bestanden af vilde steelhead, og de elve de kommer fra.

Tom Derry En dedikeret sportsfisker

Vi har lært Tom Derry fra Native Fish Society at kende gennem vores fælles passion for overfladevand fluer og top-vand fiskeri – Netop overfladefiskeri efter steelhead er Tom´s store passion.

Vi har medvirket til at genoprette flere vilde fiskebestande – Catch & Release har været en vigtig del af dette arbejde.

Top-Water specialist Tom Derry

En passion for fiskeri

Tom er vokset op i Oregon, hvor nogle af verdens bedste steelhead elve løber.
“Mine tydeligste erindringer er fra fiskeri med min far og farfar. Fiskeriet har været en livslang lidenskab for mig, og de seneste år har min interesse rettet sig mod at genoprette de vilde fiskebestande i den nord vestlige del af USA.
Jeg har arbejdet for Native Fish Society i tolv år, som for vores afsnit der hedder: Wild Steelhead Funding. Mit job er at sikre finansiering til vores elv programmer samt lobby virksomhed, der skal påvirke beslutningstagere. Jeg mødes og fisker også med masser af lystfiskere, der ønsker at bidrage økonomisk til vores arbejde med at redde de vilde bestande af fisk. En sidegevinst af mit arbejde er selvfølgelig, at jeg har mulighed for at fiske nogle af de bedste fiskepladser i verden”

steelhead on wake flyEn fisk er for værdifuld blot at fange blot een gang

Med bestande af laks og Steelhead på mindre end tre procent af hvad de historisk engang var i Nordamerika, arbejder Native Fish Society for at fremme og håndhæve catch and release fiskeri, som en måde at sikre sportsfiskere at kunne fortsætte deres fiskeri efter disse fantastiske fisk, uden at påvirke bestandene.
Et citat fra fluefiske legenden Lee Wulff siger det hele; “En fisk er for værdifuld til at fange blot een gang”.

En passion for fisk

Native Native Fish Society arbejde for at stoppe habitat nedbrydning før den starter, går i dialog med kommercielle og rekreative grupper, der høster af fiskebestandene, forbedre passage for fisk eller arbejder for fjernelse af vandkraftværk, samt påpeger de negative effekter og påvirkninger udsætninger af fisk kan have.

Deltag i missionen

Uden navn 4Du kan også deltage – Besøg Native Fish Society hjemmeside og lære om arbejdet de gør. Hjælp til ved at sprede viden om organisationer som Native Fish Society, der arbejder for at redde vores fisk.

Besøg Native Fish Society

Micro Frances fluer

Fluemønstret du må have i din flueæske!

Efter du har set billederne og læst historien om, hvad laks spiser i havet – forstår du måske bedre, hvorfor Frances fluemønstret er blevet en af de absolut mest populære laksefluer nogensinde –

Denne særlige rejeflue bruges i elve på tværs af Nordatlanten – i både alvorligt tunge gulerod-udseende versioner og insekt-små varianter.
Vi har arbejdet for at få nogle meget små størrelser klar til vores laksesæson – Alle bundet omhyggeligt til mindste detalje – NØJAGTIG, som vi vil have dem.

  • Tynde, koniske og vibrerende antenner
  • Partridge berømte outpoint * X2B kroge
  • Sprøde hackle fra Whiting
  • Den rigtige farve rød-uld fra Island

* Partridge X2B har unikke krogningsevner, skabt til den seje hud i laksens mund.

Micro # 18 Frances flue i munden på en oktober laks.
Vi har bundet fluer på Partridge X2B # 18-16 og 14 kroge, og i tillæg til disse fjerlette fluer har vi også lavet en version på et absolut lille rør.  Disse fluer er bundet på vores version 3.2 millimeter rør – perfekt til små Owner ST trekroge eller Owner Chinu enkeltkroge

salmon on frances flyHvis alt andet fejler

Der er noget magisk over disse micro Frances fluer – De synes at fremkalde hug-refleks i laks på en sådan måde, at nogle fluefiskere sværger til dette dværg-mønster til det meste fiskeri – Andre fluefiskere, jeg kender, har en kasse med denne flue, som – den sidste chance – hvis alt andet fejler. Jeg bruger gerne miniature-Frances fluer;  når elven falder bort hen under sensommer, hvor fisken finder plads i små huller og fordybninger. – Jeg binder også konsekvent denne flue på, når jeg fisker efterårslaks i skotske elve. – De sene blanklaks kan ikke modstå disse små reje efterligninger.

Prøv dem i denne sæson.

Køb vores udvalg til denne sommer og efterårs fiskeri.

Den perfekte samling micro rejefluer

New flies Frances fly # 18 :2Vi har lavet en lille kolektion af Micro Frances fluer – Vi ved du vil elske at fiske med dem.

2 af hver – 8 fluer i alt + 2 Owner ST # 14 kroge til Micro-rør Frances fluerne

Få dem her

 

Frances Fly box

Samling af Bomber fluer til dit sommer fiskeri

Bomber fluer til klart og humus farvet vand

Vi har valgt at sammensætte 2 sortimenter af laksetørfluer til denne sæson – og du der får vores nyhedsbrev kan købe dem til en yderst fordelagtig pris

Sættene består af udvalgte fluer til Nordiske og Amerikanske elve
Det Nordiske sæt består af 2 Mørkegrønne Bombers i Medium og small – 1 Blå Bomber i M – 2 Bombers Sort/Hig Vicible Green i M & S – 2 Bombers White ligeledes i M & S Samt 3 Micro CDC Bombers bundet på stærke # 14 kroge.
Det Nordamerikanske sæt består af 1 Bombers i Brown & Orange S – 1 Bombers i Orange Big – 2 Bombers Sort/Hig Vicible Green i M & S – I Bomber i Natural Brown Medium – 1 Bomber i Dark Green Medium Samt 3 Micro CDC Bombers bundet på stærke # 14 kroge.

Begge sæt kommer med et lille udvalg af Owners Chinu 50355 – en stærk bredgabet krog

2 versioner

En ny side om rør

Vi gør vores bedste for at holde vores sider på Fishmadman interessante og underholdende.
En side, vi har arbejdet på dette forår, er vores side om rør til fluebinding.
Vi håber, at udvide siderne igennem 2015 – 16 med en række løsninger for dig der binder laks og Steelhead fluer med etappe-bygget vinger

tubes for fly tying

 

Vatpinde er lige så forskellige, som de fluebindingsrør du finder i fluebindingsbutikker – men du kan faktisk være heldig at finde nogle, der akkurat passer til dine behov.

Se vores side om rør til fluebinding

Back To Top