skip to Main Content
  • Langskaftede kroge og problemer med brækstangs effekt
  • Rørfluens Historie
  • Om små kortskaftede kroge til rørfluer

Der vil være tekst og billeder i dette nyhedsbrev der kan findes andre steder på dette site

At kroge en laks - på tørflue

Hook Up Fishmadman
En sommerlaks der gør sit yderste for at vride sig fri af krogen – Grillsen er i særdeleshed god til at, komme fri fra krogen – Ofte fordi fighten bliver…til nærkamp foran dine fødder

Laksen stiger fra dybet for at tage din tørflue…!   Ikke altid succesfuld – står sportsfiskeren på elv-breden forvirret med hoved fuldt af tekniske spørgsmål…Hvad skete der?

At kroge laksen er et fænomen, der har været skrevet om i bøger og blade i et par århundreder. Komplekse illustrationer i næsten hver enestes bog, skal hjælpe laksefiskeren til at, forstå hvordan laksen bider på.

Fluefiskeren med vådfluen har lært at gøre; absolut intet…når laksen bider –
Tørfluefiskeren må derimod sætte krogen – så snart laksen bider over fluen. Fluen skal så finde sit kroghold, i de få brøkdele af et sekund fluen faktisk befinder sig i munden på fisken. Dette er sjældent en nem opgave, da tørfluer til dette fiskeri, ofte er store eller buskede…eller begge dele .

Fluen kroger måske fisken i skindet i munden – gennem tungen eller endog gennem kæbeben. Fluefiskeren må således satse på; krogen er fysisk fri af fluens konstruktion – og en god portion held.

Langskaftede kroge og brækstangs effekt

One big Bomber - On a terible hook

En konventionel tørflue, er normalt bundet på en 2X streamer krog- en Low-Water laksekrog # 10 – 2, eller endog endnu større kroge.
Kroge som disse, er gjort af forholdsvis kraftig vire som, kræver et relativt stort pres for at, kroge en laks… og tørfluefiskeren vil bestemt ikke have let ved at, skulle kroge en fisk på lang line.

Når fisken er kroget på en konventionel lakseflue – bundet på en Long-Shank krog…kan den nogen gange vride sig fri af krogholdet ved blot at, bruge krogen som en brækstang

Ovenfor en Bomber vi købte i en fluefiskebutik på Newfoundland  fluen er bundet til laks, på en gigantisk Carrie Stevens steamer krog # 2/0 – Helt sikkert et mareridt at, kaste med, og nok noget af det værste man kan kroge en laks på

Brækstangs effekten…Forklaret som;  Udfoldelse af kraft ved et objekt, der anvendes på samme måde som en løftestang – I dette tilfælde; det lange skaft på krogen..

Problems with leverage

Åbenlyst ikke en super krog-type?

Rørfluens historie

Iden om at have en kunstige agn til at glide på linene, frem for at, efterlade en stiv agn i munden på fisken – kommer fra endnu en dygtig sportsfisker og forfatter; Hr. Alexander Wanless – der må betegnes som rørfluens stamfader, og en af de væsentligste bidragydere i rørfluens historie. Richard Wanless har endnu aldrig rigtigt fået en plads i røfluens historie – Måske skyldes det, at han var spinne-fisker mere end han var fluefisker.

rørfluens historie

Hr. Wanless var den første til at, illustrere den glidende-flue, eller rørfluen. Dette sker i bogen : The Angler And The Thread Line fra 1932… De første kommercielle rørfluer – begynder dog først at, dukke frem i midten af 40érne – og det er en: Fru. W. Morawski, der arbejder som fluebinder i  Abereden – Skotland, der får æren for at, binde de første rørfluer til laksefiskeri  – Fru. Morawski binder sine rørfluer på penneposer fra fjer (det hule skaft på større svingfjer)

Rørfluens historie: Her en vidunderlig farveplanche fra Hr. Alexander Wanless bog: The Angler And The Thread Line, som viser fluer fra  Thread Line serien .  Fluerne blev designet af Hr. Wanless til at; fiskes på let-spinnestang. Noget der i sig selv også er ganske banebrydende.

Prehistoric giants # 10 - single hook flies1940èn: Enden på den langskaftede krog i Europa

Brækstangs-effekten var ganske sikkert, et problem for den Viktorianske laksefisker, der har måtte kæmpe bravt for at, holde laksen på de store enkeltkroge den tids fiskeri foreskrev.

Disse enorme enkeltkroge forsvandt helt fra flueboksen, da innovative sportsfiskere begyndte at, binde rørfluer og såkaldte; Waddington Shanks.

Her Forhistoriske giganter + 80 mm. (3 inch.) Enkeltkrogede fluer ( Under praktisk fiskeri var hjelm øjensynligt påkrævet)
Fluer på foto: # 10/0 Mar Lodge og en # 10/0 Grey Eagle ca. 1940. Bundet af Redpath & Co. Kelson-On-Tweed
 
Monster Tube Caddis tied on a homemade Waddington Shank
★   Her en version af  Monster Tube Caddis ™, som vi har lavede på en meget let Waddington Shank… Her gjort i tynd rustfri vire, med et silikone krogstyr  til at, holde krogen på ret køl. Se her – hvorledes fluen er fleksibel i ledet mellem Shank og krog  – noget der vil reducere chancen for at, fisken kan bruge fluen som brækstang …

Hr. Richard Waddington, 1910 – 1999

Fantastisk engelsk sportsfisker – og forfatter til mange bøger om laksefiskeri. Waddington lavede en tydelig analyse af; Brækstangs-effekten – som forbundet med brugen af store enkeltkroge  –  Designede et simpelt system, bestående af parallelle vire, der blev armeret med en trekrog. Systemet blev kendt under navnet;  Waddington Shank – Og løste med et trylleslag, problematikken ved brækstangs-effekten  og de store stive fluer

Owner Chinu 1/0 Perfect hook for big tube dry flies

Små kroge virker

For at finde frem til de rette kroge, til vores rør-tørfluer – har vi gennem årene, prøvet kroge fra en lang række krog-producenter
Flere af de små kroge vi i dag foretrækker at bruge er;  Medekroge. Oprindeligt designet til at modstå pres fra stærke fisks ala´: karpe og barbe – hvor metoder som; hook & hold nu og da kan være påkrævet.

Selvsagt kan sådanne kroge, også tage presset fra laks og steelheads..
Krogene er fremstillet af super hærdet vire – ofte med et relativ kort shank (krogskaft) – uforlignelig styrke og penetrations evne i krogspidsen. Nogle kroge er endog Kirbed (svajet) for bedre kroghold.
Disse luksus-kroge, er fremstillet med Catch & Release for øje – og de er enten; modhager-fri – eller; designet med en diminutive modhager – hvilket efterlader minimalle skade på fisken. Med de små kroge vi bruger på vores tørfluer, sigter vi mod at, kroge fisken i huden i… eller ved munden, som et alternativ til at gå rundt om kæbeben eller endog gennembore benstruktur, sådan som mange laksekroge er designet til…

Owner Chinu 1/0 Short shank Krog til vore større tørfluer. Se vores side med kroge
 
  • Du skal bruge langt mindre kraft, til at sætte en lille krog fast
  • De små kroge og minimale modhager laver langt mindre skade end ditto større enkelt kroge
  • En kortskaftede krog skaber ikke problemer med brækstang-seffekt – som den langskaftede krog kan
  • På rørfluen vil krogen sidde bag ved fluen – og er ikke på samme vis gemt bag fluen, som ved den konventionel laksetørfluer

Hovedpunkter på små kroge til rør-tørfluer

Se vore side med kroge – og bidrag gerne selv med forslag til flere egnede kroge :  Side med kroge til rørfluer 

NASF

☛ Støt Orri Vigùffson og NASF i at redde  Atlanterhavslaksen -Besøg NASF side ! ☚ Besøg NASF side

 

Back To Top